Film als ondersteunde communicatie (FaOC) lesmethode

Om kinderen en jongvolwassenen met complexe communicatiebehoeften te helpen. (CCN) om hun zelfgemaakte film als semiotisch hulpmiddel te maken en te gebruiken, is een praktische taallesmethode ontwikkeld. Deze methode kan worden gebruikt door de doelgroep zelf*, maar ook door docenten en logopedisten (SLT), zowel op school als thuis. Cam on Wheels, een filmproductiehuis dat gespecialiseerd is in het samenbrengen van jonge filmmakers zowel met als zonder beperking, gebruikt deze methode dagelijks in hun audiovisuele producties en ondersteunt kinderen, leerkrachten, SLT’s en assistieve technologen (ATisten) met trainingen en (online) workshops hoe je het moet toepassen. Toch zou de methode op zichzelf moeten staan als een nuttige gids.

Video

De methode is voor iedereen bruikbaar en kan naar ieders wens worden aangepast. Er zullen enkele voorbeelden worden gegeven.

De FaOC-methode bestaat uit de volgende drie fasen (Grove, 2014; Legel et al., in review):

  1. Verhalen verzamelen: (filmen - camera bedienen om relevant beeldmateriaal vast te leggen).
  2. Verhaalvoorbereiding: (postproductie/montage van de film met AAC met behulp van computerwerkstations en videobewerkingssoftware).
  3. Verhalen delen: gebruik van de film met OC (interactieve groepsactiviteiten ondersteund door zelfgecreëerde en zeer gepersonaliseerde visuele aanwijzingen).


Filmtips

Zorg ervoor dat de resultaten het perspectief van de film-/signmaker weerspiegelen. Als er hulp nodig is, bijvoorbeeld als het moeilijk is om de camera te activeren, oogbesturing of een knop/schakelaar op de afstandsbediening werkt niet, maak dan een afspraak voor een geluid of beweging om de camera te starten en te stoppen. De geholpen communicator blijft aan de leiding, net als de regisseur.

 

  1. Wees je altijd bewust van wat je filmt - dat zal de beelden beter maken en je uiteindelijke meesterwerk verbeteren!
  2. Maak een combinatie van foto's van dichtbij en ver weg (breedbeeld). Het is beter om een close-up te maken door dichter bij uw onderwerp te komen dan door, indien mogelijk, de zoomfunctie te gebruiken.
  3. Probeer van bovenaf te filmen (vogelperspectief) of film van laag op de grond en omhoog kijkend (kikkerperspectief). Schakel tussen al deze cameraposities voor extra interesse.


Enkele tips voor film-/signmakers met ernstige motorische en/of cognitieve problemen:

Bij motorische uitdagingen zou je een statief kunnen hanteren, indien nodig gemonteerd op een rolstoel of rollator.
Je bent altijd beperkter, op een rolstoel/statief/mounter ben je minder flexibel om je favoriete frame te maken. Een elektrische rolstoel heeft meer flexibiliteit bij het op en neer gaan en kan er langzaam of snel mee rijden.
Voor film-/signmakers met cognitieve problemen kan het een advies zijn om te beginnen met kleine onderwerpen met scènes van langere duur.


Onderwerpen kunnen klein of groot zijn, gewoon koekjes bakken om op school te laten zien, of een filmpje maken over je stage om over te praten tijdens een sollicitatiegesprek.

Filmbewerking!

  • Selecteer en/of bewerk uw filmbron, een persoonlijke videoscène!
  • Bewerk je film, of niet... Selecteer gewoon enkele scènes
  • Bewerken is het selecteren van de scènes die u wilt gebruiken bij het delen van verhalen
  • Monteren is nadenken over het begin, het midden en het einde van je verhaal, zonder titels of tekst



Enkele tips voor film-/signmakers met ernstige motorische en/of cognitieve problemen:

Motorisch uitgedaagd, zonder/of beperkte handfunctie, konden film-/signmakers een schakelaar gebruiken om oogbesturing of een joystick te verbinden met het bewerkingsapparaat, de camera of montage-apps.
Je bent altijd beperkter, op een rolstoel/statief/mounter ben je minder flexibel om je favoriete frame te maken. Een elektrische rolstoel heeft meer flexibiliteit bij het op en neer gaan en kan er langzaam of snel mee rijden.
Voor film-/signmakers met cognitieve problemen kan het een advies zijn om te beginnen met kleine onderwerpen met scènes van langere duur.


Verhalen delen met zelf gemaakte film/AAC-methoden en -technologieën
 

Video

Video

Video: FaOC Dundee
Video: Mijn film, Mijn verhaal
Video: Lesmethode geanimeerd van de politie

Het grote moment van het delen van verhalen breekt aan (Grove, 2014)!

Voor deze opwindende gebeurtenis is een scherm nodig waarop de film zowel door de verteller als door hun medeverteller(s) kan worden bekeken; en een bedieningsinterface om de voltooide film te starten, pauzeren, terugspoelen of vooruitspoelen. Het is essentieel dat de vertellers weten dat zij allemaal de film kunnen beheersen. Een dynamisch en interactief milieu (bijvoorbeeld door vragen te stellen en vrijwillig commentaar te geven op gebeurtenissen die zich op het scherm afspelen) is wat het vertellen van verhalen doet schitteren. Met andere woorden, niet stil zijn tijdens het kijken naar de film zoals bij traditionele filmconsumptie, maar praten en vertellen, boeiend: dit is het overkoepelende doel. Door de film te pauzeren en een bepaald interessekader te selecteren, kunnen deelnemers het beeld gebruiken als een visueel signaal om een responsief en versterkend conversatiediscours uit te werken en zo te stimuleren. Zoals bij elke interactie waarbij ondersteunde communicatoren betrokken zijn, kunnen medevertellers of facilitators bij dit proces helpen door een ondersteunende omgeving aan te moedigen, strategieën toe te passen zoals ondersteunde taalstimulering, en ook - binnen de context van informeel chatten - ervoor te zorgen dat er voldoende tijd wordt gegeven voor gesprekswendingen. .

Samenwerkingspartners

Financieel mogelijk gemaakt door