Theorie Film als Ondersteunde Communicatie (FaOC)

Film als Ondersteunde Communicatie (FaOC) is een methode ontwikkeld voor kinderen en jongeren die niet of nauwelijks spreken door verschillende oorzaken zoals autisme, ziekte, NAH, TOS, taalproblematiek door andere moedertaal, lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Het idee van FaOC is dat de kinderen en jongeren zelf films maken, een Persoonlijk Visueel Stoygram (PVS). De kinderen en jongeren filmen en monteren dus zelf, vanuit hun eigen perspectief, maar dat mag samen met de hulp van anderen. Zij zijn de regisseur van hun film, en nog belangrijker de regisseur van hun verhaal.

De zelfgemaakte film, de PVS, wordt ingezet als audiovisuele taal bij het vertellen van verhalen. Verhalen delen, story sharing (Grove, 2013) doe je samen. Het belangrijkste deel van de FaOC-methode is het verhaal vertellen met je eigen film als Ondersteunde Communicatie (OC).

Het beeld van de PVS biedt een visuele taal en geeft toegang tot het visuele verhaal waardoor de communicatie partners makkelijker kunnen deelnemen aan de conversatie. De PVS is een toegankelijk middel voor alle conversatie partners. FaOC heeft als belangrijkste doel kinderen en jongeren die moeilijk of niet spreken een tool aan te reiken dat ze met meer plezier hun verhalen vertellen en contact krijgen met anderen. Zij zijn de regisseur van hun film en hun verhaal.

De FaOC methodiek heeft als doel het verbeteren van de dagelijkse spontane communicatie, het contact met anderen (participatie) en de mondelinge taalvaardigheid. Deze drie aspecten zijn aan elkaar gekoppeld. De conversaties kunnen bestudeerd worden, zonder en met de inzet van film als OC, gericht op de groei van het verhaal (topic-development), conversatie-structuur (type vragen/antwoorden, informatie), en conversatie repair (wederzijds begrip en het weer op gang brengen van een gesprek bij stilte of onbegrip). Deze aspecten kunnen gelinkt worden aan leerdoelen van de doorlopende lijn van CED, mondelinge taal-vertelvaardigheid. Momenteel zien we nog dat het nagestreefde referentieniveau 1F van de doorlopende leerlijnen taal, opgesteld door het CED en SLO, zelden wordt behaald door jongeren met CCN. Het FaOC model is gebasseerd op de wederkerigheid en het dynamische karakter van de relatie tussen participatie, communicatie en mondelige taalvaardigheid gevisualiseerd.

Thuis vertellen zonder met FaOC

De ontwikkelde FaOC lesmethode “Mijn Film, Mijn Verhaal” biedt kinderen en jongeren met CCN, hun ouders, leerkrachten en logopedisten een praktische methode ter ondersteuning van communicatie teneinde participatie te bevorderen thuis en op school. De lesmethode sluit aan op de leerlijnen Mondelinge taalvaardigheid en digitale beeldgetterdheid, welke als doel hebben de communicatieve vaardigheden van leerlingen te verbeteren om hun zelfredzaamheid in de maatschappij te vergroten.

 

Samenwerkingspartners

Financieel mogelijk gemaakt door